Olejak - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szkl. mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Należy ubić jajka z cukrem do "białości", mikserem lub trzepaczką. Wlać olej i ubijać dalej. Wsypać mąkę z proszkiem oraz wlać mleko i dobrze ubić. Ciasto piecze się ok. pół godziny, to zależy od piekarnika.

Uwagi:

Jeśli chcemy ciasto owocowe to na surowe ciasto wykładamy ulubine owoce z kompotu lub swieże i razem zapiekamy. Ciast z owocami można piec troche dłużej. Ale jeśli chcemy ciasto z kremem to pieczemy samo ciasto, po ostygnięciu studzimy i przekładamy dowolnym kremem.

Zaletą ciasta jest to, że nie jest czasochłonne i zawsze się udaje.

4.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorSkowronek

Olejak: Podobne przepisy

Powiązane Tematy