Składniki:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szkl. mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Należy ubić jajka z cukrem do "białości", mikserem lub trzepaczką. Wlać olej i ubijać dalej. Wsypać mąkę z proszkiem oraz wlać mleko i dobrze ubić. Ciasto piecze się ok. pół godziny, to zależy od piekarnika.
Uwagi:
Jeśli chcemy ciasto owocowe to na surowe ciasto wykładamy ulubine owoce z kompotu lub swieże i razem zapiekamy. Ciast z owocami można piec troche dłużej. Ale jeśli chcemy ciasto z kremem to pieczemy samo ciasto, po ostygnięciu studzimy i przekładamy dowolnym kremem.
Zaletą ciasta jest to, że nie jest czasochłonne i zawsze się udaje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Skowronek |