Składniki:
1 warstwa: 1 szklanka cukru, 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 szklanka maku, 5 jaj.
2 warstwa: krem na karpatkę (może być wproszku, więc potrzebne będzie jeszcze 2 szklanki mleka i kostka masła).
3 warstwa: okrągłe biszkopty, polewa czekoladowa, rodzynki, odrobina alkoholu(może być wino, wódka, koniak).
Jak przyrządzić?
Na początku ubijamy białka z jajek na sztywną pianę. Następnie kolejno, nie przerywając mieszania, dodajemy cukier, mak, wiórki kokosowe. Na końcu, gdy wszystkie poprzednie składniki są już połączone dodajemy żółtka. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki (najlepiej o wymiarach ok. 30x20 cm)nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, następnie wkładamy ją do średnio nagrzanego piekarnika na około 30 min. Przygotowujemy krem do karpatki. Może on być zrobiony z "proszku", ponieważ jest on nawet lepszy od robionego samemu no i nie jest skomplikowany w sporządzeniu. Na schłodzone ciasto nakładamy krem do karpatki, następanie blisko siebie układamy biszkopty namoczone w alkoholu. Każdy biszkopt należy polać polewą czekoladową tak aby był dobrze pokryty. Na środku każdego biszkopta należy ułożyć jedną rodzynkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na około 3-4godz. To na prawdę proste i smaczne ciasto, a do tego nie typowe w swojej nazwie i wyglądzie!!!
Jak podawać?
Najlepiej podawać po 2 biszkopty, wtedy najlepiej się prezentuje :) do kawy, ponieważ jest to deser bardzo słodki!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Madzik |