Składniki:
Biszkopt:
- 8 jaj,
- 8 łyżek cukru,
- 9 łyżek mąki,
- trochę proszku do pieczeniamasa.
Pół upieczonego pokruszonego biszkopta, pół litra śmietany 30%, paczka wiórków kokosowych, 2 białe czekolady, bita śmietana.
Pół litra śmietany 30%, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, mała łyżeczka żelatyny.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
białka zmiksować na piane z odrobiną soli, dodać cukier i dalej miksować, dodać żółtka i jeszcze pomiksować, gdy już jest wszystko pięknie ubite, puszyste, dodać mąke z proszkiem do pieczenia, ale teraz tylko delikatnie wymieszać, upiec biszkopt.
Masa:
pół litra śmietany i dwie pokruszone czekolady tak podgrzać, żeby czkolada się rozpuściła (ja robie to w mikrofalówce), biszkopt przekroić na pół, jedną połowe pokruszyć do miski i zalać śmietaną z czekoladą, wymieszać, wsypać do masy wiórki i jeszcze wymieszac, taką mase wyłożyc na pozostała połowe nasączonego biszkoptabit śmietana.
Pół litra śmietany ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, na koniec dodać żelatyne rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody, śmietanę wyłożyć na mase, wierzch posypać wiórkami.
Uwagi:
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Śmietana na wierzch musi byc dobrze schłodzona, dobrze jest potrzymac z pół godziny w zamrażalniku, przy ubijaniu oczy szeroko otwarte bo niepostrzeżenie można z tego utrzepać masełko!
Jest to drogie ciasto, na dużą blache, kiedy robie to dla rodziny, bez jakiejś imprezy biorę pół składników i robie to w tortownicy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Małgosia |