Składniki:
- 80 dag porów,
- 2 czerwone papryki,
- 2 puszki kukurydzy,
- 50 dag mortadeli,
- 8 łyżek octu,
- 8 łyżek oleju,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- pieprz cayenne,
- cukier.
Jak przyrządzić?
1. Pory i paprykę oczyścić. Pory pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę
2. Kukurydzę osączyć na sitku, przepłukać zimną wodą. Z mortadeli zdjąć skórkę, a następnie pokroić (mortadelę) w cienkie śłupki.
3. Przygotować sos : ocet utrzeć z solą i cukrem. Kiedy się rozpuszczą, dodać pieprz i musztardę. Dobrze wymieszać. Następnie ucierając dodawać po kropli oleju. W dużej misce wymieszać pory z papryką, kukurydzą i mortadelą. Zalać przygotowanym sosem. Wymieszać. Odstawić na godzinę aby składniki się "przegryzły". Następnie sałatkę przyprawić do smaku(indywidualnie). Gotowe!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | 370 kcal |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | michale |