Składniki:
Ciasto (takie ja na naleśniki):
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 jajko,
- ok. pół szklanki wody,
- sól.
Farsz:
- 0,5 kg miesa mielonego,
- 3 duże pomidory,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sos do spaghetti w proszku,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- oregano.
Do przybrania:
- ser żółty,
- sałata.
Jak przyrządzić?
1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto (jeśli jest za gęste należy dolać wody) i smażymy wybraną ilość naleśników (powinno starczyć na ok. 13) robiąc je ciut grubsze i mniejsze. 2. Mięso solimy, pieprzymy i smazymy na niewielkiej ilości oleju mieszając od czasu do czasu aż zacznie jaśnieć i puszczać wodę, której nie odlewamy. Mięso mielone pakowane jest z reguły w dość dużych kawałkach wię należałoby je pokroić przed wrzuceniem na patelnię.3. Sparzone i obrane pomidory kroimy na jak najdrobniejszą kostkę, solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem aż zaczną bulgotać, często mieszając. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu a nastepnie odcedzamy z wody.4. Pomidory dodajemy do mięsa, a następnie wsypujemy sos w proszku i dokładnie mieszamy, cały czas na wolnym ogniu. Kiedy składniki się połączą i wyjdzie wam w miarę gęsty farsz doprawiamy bazylią i oregano.5. Sałatę rwiemy na kawałki i odkładamy do jednej miseczki a ser ścieramy na grubych oczkach do osobnej. Przygotowany farsz nakładamy na naleśnik, dodajemy sałatę i ser, składmy lub zwijamy i... Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, rondel, salaterki na dodatki.
Jak podawać?
Na ciepło :) Naleśniki mogą być zimne ale farsz powinien być ciepły żeby ser się rozpuścił.
Uwagi:
1. Prawdziwe tacos robi się z torttilami, czyli plackami z mąki kukurydzianej, które jednak są twarde i chrupiące więc ja wolę zwykłe naleśniki ale to już zależy od gustu.2. Jeżeli chodzi o dodatki to oczywiście w/g gustu - oprócz sera i sałaty możecie dodać pomidory, pieczarki, paprykę, fasolkę z puszki itp.3. Jeżeli sos wyjdzie wam za ostry dodajcie odrobinę jogurtu lub śmietany.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 13-15 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | shamrock |