Sałatka argentyńska

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1/2 kalafiora,
- 2 marchewki,
- 1/2 puszki groszku,
- puszka fasoli czerwonej,
- z 4-5 ogórków konserwowych,
- majonez,
- musztarda,
- mleko,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchewkę pokroić w dużą kostkę i obgotować. Kalafira podzielić na małe kawałki 2x2cm i także obgotować. Warzywa muszą być miękkie ale nie rozpadać się (jak to się mówi na ząb). Wrzucić do miski dodać groszek, pokrojone w grubą kostkę ogórki i fasolę (można również dodać kukurydzę konserwową, pokrojoną cebulę ). W kubeczku zmieszać 2-3 łyżki majonezu z łyżką musztardy i odrobiną mleka tak, aby przypominało konsystencją kefir. Wymieszać z warzywami i odstawic na 15 min., aby się "przegryzła".

Uwagi:

Sałatka świetnie się sprawdza na grillu, nie jest zbyt tłusta i można ją prawie dowolnie rozbudowywać. Moje koleżanki dodają kukurydzę , kiełki soi, paprykę byle nie świerzego ogórka ( grozi sensacjami).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt10 zł
Autorkasiaczek

Sałatka argentyńska: Podobne przepisy

Sałatka argentyńska: wypróbuj również

Powiązane Tematy