Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- 2 marchewki,
- 1/2 puszki groszku,
- puszka fasoli czerwonej,
- z 4-5 ogórków konserwowych,
- majonez,
- musztarda,
- mleko,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Marchewkę pokroić w dużą kostkę i obgotować. Kalafira podzielić na małe kawałki 2x2cm i także obgotować. Warzywa muszą być miękkie ale nie rozpadać się (jak to się mówi na ząb). Wrzucić do miski dodać groszek, pokrojone w grubą kostkę ogórki i fasolę (można również dodać kukurydzę konserwową, pokrojoną cebulę ). W kubeczku zmieszać 2-3 łyżki majonezu z łyżką musztardy i odrobiną mleka tak, aby przypominało konsystencją kefir. Wymieszać z warzywami i odstawic na 15 min., aby się "przegryzła".
Uwagi:
Sałatka świetnie się sprawdza na grillu, nie jest zbyt tłusta i można ją prawie dowolnie rozbudowywać. Moje koleżanki dodają kukurydzę , kiełki soi, paprykę byle nie świerzego ogórka ( grozi sensacjami).
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kasiaczek |