Składniki:
- kaszanka (krupnioki),
- cebula,
- pieczarki,
- przyprawy (vegeta, sól,pieprz, co kto lubi).
Jak przyrządzić?
Kaszanke kupić. Cebulę w kostke pokroić (na jedna kaszankę ok. 1 dużej cebuli, pieczarka jest nieobowiązkowa, ale jeśli ktoś lubi, to też w kostke pokroić i z cebulą do jednej miski wrzucić.ale mi się staropolszczyzna rzuciła niechcący. Całą pokrojona cebulę, z pieczarkami lub bez, zasypać vegetą, solą, pieprzem lub czym kto lubi, (o, np. czosnek można dodać)wedle smaku i odstawić na co najmniej godzinę, ale można na dwie lub trzy. Przygotować dość duże kawałki folii aluminiowej i na każy kawałek nałożyć cebulowo-pieczarkowej mamałygi i na to kaszankę w całości bez nacinania zarzucić (po jednej kaszance na jedną folię), po wierzchu jeszcze trochę cebulki i szczelnie zawinąć. Kłaść na grilla i po chwili - 15 min. do 25 min. , ale lepiej samemu kontrolować co 5 min. czy już doszło. Uważać żeby sie nie przypaliło i nie przywarło wszystko do folii. podawać ze świeżutkim chlebem lub z czym kto kaszanke uważa.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, ostry nóż.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 85 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | MaryNata |