Składniki:
- puszka ananasów,
- puszka brzoskwiń (najlepiej połówek bez skórki),
- puszka mandarynek,
- 5-6 kiwi,
- bita śmietana (w aerozolu),
- sos owocowy.
Jak przyrządzić?
Wszystkie owoce odączamy z soków, następnie kroimy w kostkę i mieszamy w misce, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostę lub słupki odrzucając części stwardniałe ze środka (jeżeli są mało dojrzałe), wstawiamy do lodówki na około 2 godz. podajemy na stół.
Do sosjerki nalewamy sos owocowy (najlepiej ze świeżych zmiksowanych owoców typu truskawki, maliny, jagody) oraz podajemy bitą śmietanę.Jeśli chodzi o sos owocowy - to dowolną ilość owoców miksujemy z cukrem (do smaku i w zależności od kwaśności owoców).
Uwagi:
Często jest bowiem tak, że jedni lubią dodatki do sałatki bez graniczeń, a inni jednak liczą kalorie:) a bita śmietana ma to do siebie, że ma jej dużo.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Dunka |