Papatacze - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 80 g margaryny,
- 2 całe jaja,
- szczypta soli,
- nadzienie: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa lub/i własne wiśnie z konfitury.

Jak przyrządzić?

Wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na prostokąt ok. 1 cm grubości. Całość posypać cukrem i rozłożyć nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon i kroić na ok. 1 cm plastry. Piec ok. 20 min. na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Po upieczeniu polukrować.

Jak podawać?

Z kawusią obowiązkowo lub z mleczkiem na śniadanko.

Uwagi:

Są to znakomite domowe drożdżóweczki o wyglądzie ślimaka. Polecam!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Autormaga

Papatacze: Podobne przepisy

Powiązane Tematy