Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/2 szkl. cukru,
- 80 g margaryny,
- 2 całe jaja,
- szczypta soli,
- nadzienie: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa lub/i własne wiśnie z konfitury.
Jak przyrządzić?
Wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia, następnie rozwałkować na prostokąt ok. 1 cm grubości. Całość posypać cukrem i rozłożyć nadzienie. Ciasto zwinąć w rulon i kroić na ok. 1 cm plastry. Piec ok. 20 min. na jasnozłoty kolor w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Po upieczeniu polukrować.
Jak podawać?
Z kawusią obowiązkowo lub z mleczkiem na śniadanko.
Uwagi:
Są to znakomite domowe drożdżóweczki o wyglądzie ślimaka. Polecam!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | maga |