Składniki:
- liscie salaty typu "cos" (salata o podluznym ksztalcie),
- parmezan,
- croutons - grzanki z chleba pokrojone w kostke,
- piers z kurczaka lub anchovis,
- francuski dressing,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Piers z kurczaka grilujemy 20 min., z obu stron. Odstawiamy, aż wystygnie. Salate rwiemy na strzepy do glebokiego talerza, na to pokrojona w paski piers, croutons i polewamy dressingiem. Posypujemy cienko pokrojonym "na papier" pazmezanem.
Druga wersja to z anchovis (4-5) zamiast kurczka.
Jak podawać?
Ładnie sie prezentuje w duzym glebokim talerzu.
Uwagi:
Cesear salad moze tez byc podana bez kurczka lub anchovis. Jesli nie dostaniecie salaty cos mozecie ostatecznie uzyc lodowej. Dobrze jest jesli sie usunie rdzen salaty, salatka jest "lzejsza".
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ashka |