Savarin - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 15 g drożdży,
- 350 g mąki krupczatki,
- 6 łyżek masła,
- 40 g cukru,
- 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
- 1/4 l soku pomarańczowego,
- 3 łyżki likieru pomarańczowego.

Dodatki:
- bita śmietana,
- 500g owoców w syropie cukrowym (kawałki kiwi, ananasa, moreli, pomarańczy, truskawki).

Jak przyrządzić?

Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Okrągłą formę z dużą tuleją w środku wysmarować tłuszczem. Ciasto ponownie zagnieśći włożyć do formy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik. Ciasto upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i wyjąć z formy, a formę umyć. Następnie 1/8 soku pomarańczowego wymieszanego z likierem pomarańczowym wlać do formy, włożyć do niej upieczony wieniec i polać go resztą soku. Savarin odstawić na 3 godziny do nasączenia.

Jak podawać?

Sałatkę owocową z wybranych owoców ułożyć w środku upieczonego ciasta. Przybrać bitą śmietaną.

Uwagi:

Upieczone ciasto nasącza się samym alkoholem lub wymieszanym z sokiem o dowolnym smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje12 kawałków
Kaloryczność267 kcal / 1 kawałek
AutorNina

Savarin: Podobne przepisy

Savarin: wypróbuj również

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ...

dawno temu

Powiązane Tematy