Składniki:
- 15 g drożdży,
- 350 g mąki krupczatki,
- 6 łyżek masła,
- 40 g cukru,
- 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej,
- 1/4 l soku pomarańczowego,
- 3 łyżki likieru pomarańczowego.
Dodatki:
- bita śmietana,
- 500g owoców w syropie cukrowym (kawałki kiwi, ananasa, moreli, pomarańczy, truskawki).
Jak przyrządzić?
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe. Okrągłą formę z dużą tuleją w środku wysmarować tłuszczem. Ciasto ponownie zagnieśći włożyć do formy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik. Ciasto upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia i wyjąć z formy, a formę umyć. Następnie 1/8 soku pomarańczowego wymieszanego z likierem pomarańczowym wlać do formy, włożyć do niej upieczony wieniec i polać go resztą soku. Savarin odstawić na 3 godziny do nasączenia.
Jak podawać?
Sałatkę owocową z wybranych owoców ułożyć w środku upieczonego ciasta. Przybrać bitą śmietaną.
Uwagi:
Upieczone ciasto nasącza się samym alkoholem lub wymieszanym z sokiem o dowolnym smaku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 kawałków |
Kaloryczność | 267 kcal / 1 kawałek |
Autor | Nina |