Al Forno Venezia

Przepis kulinarny

Składniki:

- makaron duze swiderki (0,5-litrowa miseczka),
- 1 brokul,
- 1 piers z kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 20-30 dag zoltego sera,
- 2 cebule,
- sol, pieprz,
- oregano,
- tymianek,
- bazylia,
- 1-2 zabki czosnku i co kto jeszcze lubi :)

Sos beszamelowy:
- 2 lyzki masla,
- 2 plaskie lyzki maki,
- 0,5 litra mleka,
- 1 galka muszkatalowa,
- sol, bialy pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron swiderki wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy polowe czasu przewidzianego na opakowaniu, odcedzamy. Brokul wrzucamy na wrzatek z odrobina soli i cukru i czekamy az woda ponownie sie zagotuje, po czym wylawiamy. Piers z kurczaka pokrojona na niewielkie kawalki i przyprawiona wg wlasnego uznania (najlepiej jak wczesniej postoi troche w lodowce i przejdzie przyprawami) smazymy krotko na dosc duzym ogniu na patelni. Obrane i pokrojone w dosc duze kawalki pieczarki podsmazamy razem z cebulka na patelni. WSzystko razem mieszamy i przekladamy do naczynek zaroodpornych.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy maslo, wsypujemy make i energicznie mieszamy, nastepnie wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, na koniec przyprawiamy, zalewamy sosem nasza zapiekanke. Wierzch kazdej zapiekanki posypujemy zoltym serem.

Jak podawać?

Danko samowystarczalne, wlasciwie zadne dodatki nie sa juz potrzebne :)

Uwagi:

Zapiekamy od razu w tych naczynkach w ktorych zapiekanka ma byc podana na stol, inaczej caly efekt diabli wezma, bo proby przekladania tego na talerz sa raczej nieudane :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednio dużo
Autorizolda

Al Forno Venezia: Podobne przepisy

Al Forno Venezia: wypróbuj również

Powiązane Tematy