Składniki:
- 5 ŻÓŁTEK,
- 10 łyżek CUKRU PUDRU,
- 1 łyżka MĄKI ZIEMNIACZANEJ,
- 1 łyżka MĄKI PSZENNEJ,
- 0,5 litra MLEKA,
- laska WANILII,
- 40 dag MASŁA,
- 60 BISZKOPTÓW okrągłych,
- 1kg TRUSKAWEK.
Jak przyrządzić?
5 ŻÓŁTEK utrzeć do białości z 10 łyżkami CUKRU PUDRU. Do tego dodać po 1 łyżce MĄKI ZIEMNIACZANEJ i PSZENNEJ.Zagotować 0.5 litra MLEKA z laską WANILII.Na gotujące mleko wlewać masę aż zgęstnieje i odstawić do wystygnięcia.40 dag MASŁA utrzeć na pianę, dodawać do niego po łyżce zimny krem ciągle mieszając aż masa stanie się puszysta.Na okrągłą tortownicę ze zdejmowanymi bokami rozłożyć biszkopty, połowę masy z truskawkami, ponownie biszkopty i masę z truskawkami.Ozbobić truskawkami (im więcej owoców tym lepiej) i ewentualnie posiekaną gorzką czekoladą.Odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masa zgęstniała i biszkopty troszkę zmiękły.
Potrzebne przybory:
Tortownica okrągła.
Uwagi:
To ciasto najlepiej smakuje w wersji z truskawkami-inne owoce nie dają takiego efektu. A im więcej truskawek (słodkich), tym lepiej:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | gosia |