Sk艂adniki:
- 3 lyzki masla,
- 40g maki,
- 30ml mleka,
- 5 jajek,
- 1 plaska lyzka cukru,
- 1/2 lyzeczki soli,
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Rozpusc maslo, dodaj pozostale skladniki, wymieszaj na gladka mase i odstaw ja na 15 min. Sma偶 nalesniki na masle lub oleju. Przewroc na druga strone, kiedy zaczna przylegac. Mininalesniki sa przepyszne z dzemem. Podawaj je na cieplo.
Uwagi:
Urozmaicenia:
A) Nalesniki jablkowe:
Pokroj jablko w plasterki i usun gniazdo nasienne. Wloz kilka plasterkow na goraca patelnie i kazdy z nich polej niewielka iloscia ciasta nalesnikowego. Po minucie je odwroc i usmaz na drugiej stronie. Podawaj letnie, najlepiej z cukrem.
B) Nalesniki jogurtowe:
Uzyj podstawowego przepisu,dodajac zamiast mleka 30 ml jogurtu naturalnego i jedno jajko (w sumie powinno byc 6 jajek).
C) Nalesniki karmelowe:
Usmaz mininalesniki wedlug podanego przepisu. Kiedy beda gotowe polej je 2 lyzkami sosu karmelowego. Podawaj je najlepiej z lodami waniliowymi.
D) Nalesniki czekoladowe:
Do podstawowego przepisu na nalesniki dodaj 5 lyzek kakao.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 30 |
Autor | Puss_in_boots |