Składniki:
- 1 paczka makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów lub 4,5 świezych, wiekszych pomidorków,
- 2-3 zabki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- łyżka masła,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża lub suszona bazylia,
- łyżeczka przyprawy do spaghetti.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy przez 8-9 min. od zagotowania, musi byc al dente:) W tym czasie, gdy gotuje sie makaron, należy posiekac drobno pomidory i przełozyc je do miseczki lub przelac je z puszki(jesli sa to pomidory z puszki), dodajemy soli, zmiażdżonego drobno czosnku, pieprzu, posiekanej bazylii, przyprawy do spaghetti i 3łyżki oliwy z oliwek, dokładnie to mieszamy i wstawiamy do lodówki. Makaron po ugotowaniu odcedzamy ale nie płuczemy zimną wodą!!! Tylko z powrotem przesypujemy do garnka, dodajemy do goracego makarony 1łyżkę masełka i mieszamy nastepnie wylewamy na to nasz sos, mieszamy, na talerze i wcinamy:) Życzę smacznego:)
Potrzebne przybory:
Garnek do makaronu, miseczka, łyżka i talerze, widelce i stół.
Uwagi:
Potrawa jest dziecinnie prosta i niesamowicie smaczna, wspaniała, gdy wpadna do nas nieoczekiwani goscie (na pewno poprosza o ten przepis), równie wybornie smakuje gdy podamy do niej białego, wytrawnego winka.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Alexandra |