Sk艂adniki:
- 2 pomidory - pokrojone w osemki,
- zielony ogorek - pokrojony w grubsze pol-talarki,
- 2 zielone papryki - pokrojone w paski,
- 1 czerwona cebula - pokrojona w paski,
- puszka lub sloik karczochow - kazdy przekroic na pol,
- czarne oliwki,
- 1/2 szklanki rozdrobionego sera feta,
- 1 lyzeczka oregano.
Skladniki na sos:
- 1/3 szklanki oliwy,
- sok z 1 cytryny,
- 2 roztarte zabki czosnku,
- sol + pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pokrojone jarzyny wastrwami ulozyc w misce, ostanimi warstwami powinny byc oliwki, karczochy i ser. Posypac oregano.
Wymieszac skladniki sosu, polac salatke, przykryc folia i odstawic na minimum 2 godziny w chlodne miejsce.
Wymieszac przed podaniem.
Jak podawa膰?
Znakomita z pieczywem pita i dipami (zwlaszcza hummus).
Uwagi:
Ilosc poszczegolnych skladnikow mozna dobrac dowolnie.
Mozna rowniez dodac slalate, uklada sie ja wtedy na samym dnie miski.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |