Składniki:
- pomidory z puszki,
- mięso mielone,
- szczypta oregano,
- pieprz,
- sól.
Jak przyrządzić?
Mielone połozyć na rozgrzany olej dodając szczyptę soli i pieprzu ( należy ugniatać mięso widelcem tak aby powstały małe grutki, ale nie za drobniutkie). Czekać aż mięsko zrobi się jaśniutkie i dodać do niego pomidorki z puszki lub zwykłe, ale muszą być wczesniej rozgotowane tak aby skórka sama z nich odchodziła.
Następnie na kącu dodać wedle uznania przyprawy oregano tak aby jego aromat było czuc w kuchni. Przyprawa ta wyciąga na zewnątrz cała esencje tej potrawy.
Potrzebne przybory:
Widelec do ugniatania mielonego na małe grudki, ale nie za drobniutkie.
Jak podawać?
Makaron polać sosem, położyć na niego starty żółty ser oraz dwa listki bazyli.
Życzę smacznego!
Uwagi:
Sos nalezy cały czas mieszać podczas gotowania, aby sie nie przypalił.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | czarnulka |