Składniki:
- piersi z kurczaka,
- czosnek,
- majonez,
- śmietana kwaśna,
- jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki, opanierowac w jajku i bułce tartej.Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć (muszą mieć kolor jak smażone kotlety z kurczaka). Osaczyć na papierowym ręczniku i wystudzić. Wystudzone chrupiące kawałki kurczaka wrzucić do miski i zalać sosem. SOS: majonez wymieszać ze śmietaną, dodać wyciśniety przez praskę czosnek (ilość czosnku uzależniona od naszego smaku) i dokładnie wymieszać (sos nie może być bardzo rzadki). Wlać do kurczaka i wymieszać (można posypać delikatnie zieloną pietruszką).
Jak podawać?
Podaje się w misce do sałatek najlepiej z białym pieczywem (bułeczki), a najbardziej smakują buleczki własnego wypieku.
Uwagi:
Moja rodzina i znajomi zajadają się tą sałatką przy różnych uroczystościach.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ulik |