Składniki:
- 20 dag mięsa mielonego lub klopsowego,
- 1 jajko,
- 0,5 czerstwej bułki, wymoczonej w wodzie,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czonku,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej piertuszki,
- sól, pieprz do smaku.
Do mięsa dodajemy w szystkie w/w składniki wraz z drobno posiekana cebulka i posiekanym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dobrze mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, następnie formujemy klopsiki o wielkości piłeczki ping-pongowej. Odstawiamy na bok tak przygotowane klopsiki.
Na zupe potrzbujemy:
- 3 marchewki średniej wielkości,
- 1 dużą pietruszkę,
- 5 średniej wielkości ziemniaków.
- 1 por,
- 1 seler,
- ćwierć główki małej kapusty,
- ćwierć główki kalafiora,
- ok. 10 różyczek brokuł (niekoniecznie),
- połówkę papryki,
- 1 cebulkę,
- 4 pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki),
- fasolkę szparagową (dowolna ilość),
- przyprawy takie, jak sól, pieprz, warzywko (lub podobna),
- pół szklanki śmietany,
- 2 łyzeczki mąki.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy ok.2,5litra wody i w niej podgotowujemy przygotowane klopsiki po czym wyciągamy, a w to miejsce wrzucamy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz papryke pokrojoną w cienkie paseczki. Wszysyko gotujemy na średnio miękko potem dodajemy reszte warzyw pokrojonych według własnego uznania. Gdy warzywa będą miekkie, do zupy wlewmamy śmietanę rozrobioną z mąką (z dodatkiem soli), dodajemy klopsiki, przyprawy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu jeszcze parę minut. Odstawiamy i po 10 minutkach bierzemy się za konsumcję.
Uwagi:
Jeżeli zupa wyda nam się zbyt gęsta, mozna dolać wody w trakcie gotowania ale woda musi byc przegotowana.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Adriana |