Składniki:
- 1/2 kg orzechów włoskich,
- 1/2 kg cukru,
- 1 jajko,
- sok z 1 cytryny.
Jak przyrządzić?
Obrane orzechy zemleć w maszynce z cukrem, dodać jajko i sok z cytryny. Masę wyrobić, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykroić szklanką lub jakąkolwiek foremką ciasteczka. Utrzeć lukier,posmarować ciasteczka i piec w letnim piekarniku 15-20 minut.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, mikser, miska szklana lub metalowa.
Uwagi:
Składniki lukru:
- 12 i 1/2 dkg cukru,
- 1 białko,
- sok z 1 cytryny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 osób |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | jorg56 |