Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki tortowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 4 jajka,
- 1/2 kg sera (zmielic przez maszynkę),
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2 cukry waniliowe,
- 5 dkg zelatyny,
- 1 szklanka mleka,
- 1 galaretka,
- owoce sezonowe lub z puszki.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Z bialek ubic piane, nastepnie dodajemy cukier, zoltka i make z proszkiem do pieczenia. Biszkopt upiec w tortownicy.
Masa serowa:
Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i odstawic na bok. Maslo, zoltka, cukier puder i cukier waniliowy utrzec na pulchna mase, nastepnie dodac ser. Mleko podgrzac tak, aby zelatyna latwo mogla sie w nim rozpuscic, odstawic do wystygniecia. Gdy wystygnie dodac do masy serowej. Na koniec ubic piane z bialek i razem wszystko wymieszac, wylac na biszkopt i wstawic do lodowki. Gdy masa zgestnieje na wierzchu poukladac owoce i zalac galaretka. Wstawic do lodowki.
Potrzebne przybory:
Tortownica.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | aga |