Składniki:
- szt. 1, kapusta włoska,
- 40 dag lub więcej, mięsa mielone, najsmaczniejsze jest indycze,
- 1 torebka ryżu,
- 40 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- 1 papryka, może być różnokolorowa,
- przyprawy: bazylia i przyprawa do mięsa mielonego z Knorra, poza typowymi czyli pieprzem i solą.
Jak przyrządzić?
Kapusty włoskiej nie gotujemy, ponieważ ona i tak już jest wystraczająco miękka. Należy tylko ją umyć i wyciąć środek.Gotujemy ryż, a w międzyczasie smażymy na oliwie: pieczarki, paprykę i cebulę, przyprawiamy to ziołami etc.Gdy na patelni smażą się warzywa, to w naczyniu przygotowujemy mielone mięso, do którego wbijamy jedno jajko i przyprawę do mięsa mielonego.Ugotowany ryż i usmażone (uduszone) warzywa dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy i na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.Na liściu kapusty kładziemy przygotowany farsz i wkładamy do brytfanny wyłożonej liśćmi kapusty.Gdy wszystkie gołąbki znajda się w brytfannie, to zalewamy to wszystko wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Dusimy na wolnym ogniu ponad godzinę.Na gołąbki mozna położyć także kapustę kiszoną i żeberka, wtedy jest piękny aromat.
Potrzebne przybory:
Brytfanna, miska, patelnia.
Uwagi:
Danie jest przepyszne i nie jest typowe tzn. mięso mielone i ryż.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | ramona |