Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka kaszy mannej,
- 0.75 kg jabłek (3-4 sztuki)lub dżem jabłkowy,
- dżem żurawinowy lub cynamon,
- pół kostki masła lub margaryny,
- składniki na małą tortownice.
Jak przyrządzić?
Wymieszac mąke, cukier i kasze manną. Jabłka obrać i pokroić w małą kostke. Można jabłka wymieszc z dżemem żurawinowym lub cynamonem. Jeżeli nie ma się jabłek mozna wykorzystać dżem jabłkowy. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypać pierwszą szklankę mieszanki (cukier, mąka, kasza manna) i rozprowadzic ruwnomiernie na dnie. Wyłożyć kolejno: połowę jabłek, szklankę mieszanki, pozostałe jabłka, resztę mieszanki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki masło lub margarynę.
Jak podawać?
Można podawać z bitą śmietaną.
Uwagi:
Osobiście robie to ciasto w blaszce i korzystam z podwójnej ilości składników, ponieważ połowa znika od razu :). Używam dżemu żurawinowego , ciasto nie jest wtedy zbyt słodkie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | szymek |