Kwasy omega 3
ALICJA • dawno temuDo prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje nie tylko witamin i minerałów, ale również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one jednym z budulców każdej komórki naszego ciała. Ze względu na to, że organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować kwasu, musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. O źródłach kwasu omega 3 i jego wpływie na zdrowie przeczytacie poniżej.
Kwasy omega 3 — działanie
Działanie kwasów omega-3 jest wszechstronne:
- wspomagają system odpornościowy,
- wspomagają pracę układu krwionośnego,
- poprawiają sprawność intelektualną,
- przypisuje się im właściwości przeciwnowotworowe i spowalniające starzenie się komórek,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia i nawrotu zawału mięśnia sercowego,
- wspomagają leczenie zapalenia stawów.
Występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, tuńczyk, makrela itp.),
- oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek itp.),
- majonez,
- masło kakaowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze