Składniki:
Banany (na jedną osobą średnio jeden-dwa banany), syrop klonowy.
Jak przyrządzić?
Na grillu lub w piekarniku na ruszcie układamy rozkrojone wcześniej wzdłuż na połowy banany. Przewracamy je co jakiś czas, nie dopuszczając do przypalenia. Po kilku minutach banany będą już gotowe. Podajemy je na talerzu i polewamy niewielką ilością syropu klonowego. Pychota :)
Potrzebne przybory:
grill lub piekarnik z rusztem
Jak podawać?
Choć potrawa sama w sobie wygląda cudnie i apetycznie, to warto ją ozdobić listkiem mięty, odrobiną trawy cytrynowej lub laską wanilii czy też cynamonu.
Uwagi:
Takie banany można też zamiast syropu klonowego polać bitą śmietaną lub stopioną wcześniej czekoladą, będą jeszcze lepsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 4 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |