Składniki:
Makaron (najlepiej penne lub spaghetti), szynka konserwowa, pomidory, śmietanka 18%, oliwa, czosnek, bazylia, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Do podsmażonych pomidorów dodajemy szynkę pokrojoną w cienkie paski. Następnie dorzucamy wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę podsmażamy. Zalewamy to 250 ml śmietanki, dodajemy trochę bazylii, soli i pieprzu i wrzucamy ugotowany makaron. Chwilę razem gotujemy, żeby śmietanka wsiąkła w makaron, i gotowe.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, garnek, patelnia, łyżka
Jak podawać?
Na głębokim talerzu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marcia |