Dereniówka - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg owoców z derenia, 1 litr spirytusu 95%, 300 ml wody, 400 g cukru.

Jak przyrządzić?

Owoce przebrać, wypłukać, wrzucić do słoja, zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Macerować przez 4-5 tygodni, mieszając 2-3 razy w tygodniu. Po zakończeniu maceracji zlać do gąsiorka. Owoce w słoju ponownie zalać litrem wody wymieszanym z 400 g cukru i macerować przez 2-3 tygodnie, mieszając co kilka dni. Po zakończeniu maceracji zlać nalew ze słoja i wymieszać z wcześniej zlanym nalewem z gąsiorka. Odstawić do dojrzewania na 3 miesiące, a następnie przefiltrować i rozlać do butelek.

Potrzebne przybory:

3-litrowy słój, gąsior

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćwymagający
Autorbajobongo1

Dereniówka: Podobne przepisy

Dereniówka: wypróbuj również

Rozgrzewające potrawy – część I

... bulionu warzywnego,100g masła,1 cytryna,sól, pieprz, kumin,mąka,Opcjonalnie:50ml dereniówki, lub (wariant dla tych, którzy nie mają tak wspaniałej teściowej jak ja) innej kwaskowej nalewki owocowej Groch ... na niewielkim ogniu przez około 10 ...

dawno temu

Powiązane Tematy