Składniki:
1,5 kg owoców z derenia, 1 litr spirytusu 95%, 300 ml wody, 400 g cukru.
Jak przyrządzić?
Owoce przebrać, wypłukać, wrzucić do słoja, zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Macerować przez 4-5 tygodni, mieszając 2-3 razy w tygodniu. Po zakończeniu maceracji zlać do gąsiorka. Owoce w słoju ponownie zalać litrem wody wymieszanym z 400 g cukru i macerować przez 2-3 tygodnie, mieszając co kilka dni. Po zakończeniu maceracji zlać nalew ze słoja i wymieszać z wcześniej zlanym nalewem z gąsiorka. Odstawić do dojrzewania na 3 miesiące, a następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
Potrzebne przybory:
3-litrowy słój, gąsior
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | bajobongo1 |