Składniki:
4 jajka, 1/2 szkl. cukru, cukier waniliowy, 1/2 szkl. mleka, 1/2 szkl. oleju, 1/2 kostki drożdży (5 dag), 2 i 1/2 szkl. mąki.
Jak przyrządzić?
Wkruszyć drożdże do miski, ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, wylać na drożdże, na to wlać olej, ciepłe mleko i na końcu mąkę przesiać przez sito. Odstawić to na 3 godz. (chociaż ja robiłam już po 1 i 1/2 godz.), po tym czasie wszystko to połączyć, mieszając chwilę do gładkości ciasta. Wyłożyć na blachę, na to dowolne owoce i kruszonkę. Piec w temp. 220 stopni 20 minut.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, kopystka drewniana
Jak podawać?
Zięć lubi gorący, reszta letni. Można z herbatą, mlekiem lub do kawy.
Uwagi:
Zawsze bałam się upiec drożdżowca, a teraz to jest ciasto na co dzień, zdrowe, pyszne i bez roboty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | maria |