Składniki:
2 jajka, kilka grubszych plasterków boczku, 3-4 plasterki cienko pokrojonego sera żółtego, 1 średni pomidor lub 2 małe, masło lub margaryna do smażenia, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Pokroić boczek w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło (margarynę), zostawić do zesmażenia na chrupiące skwarki. W międzyczasie sparzyć, obrać i pokroić pomidor w kostkę, radziłbym nie kroić zbyt drobno, żeby później pomidor się nie rozleciał. Jeśli boczek jest gotowy, dorzucić pomidor i smażyć ok. 2 min, uważając, żeby pomidor się nie przypalił. Następnie wbić 2 jajka, posolić do smaku i smażyć dalej, aż jajka się zetną. Przełożyć danie na talerz i na całości rozłożyć plasterki sera żółtego. Odczekać chwilę, aż ser się stopi, i gotowe. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepiej podawać z pieczywem, po wierzchu można posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Uwagi:
Zamiast boczku można użyć szynki lub kiełbasy, ale potrawa nie będzie miała takiego aromatu.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | Krzysiek |