Składniki:
Petitki - najlepiej 4 paczki LU herbatników w czekoladzie bądź bez, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 1 litr mleka, 1 budyń czekoladowy (jakiś z droższych, bo i smak lepszy), 1 aromat waniliowy lub śmietankowy (ja połączyłam obydwa).
Jak przyrządzić?
Do jednego naczynia (najlepiej głębokiego) wlewamy 0,5 l mleka, dodajemy 4 żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz budyń i mieszamy wszystko, by powstała jednolita masa. Do drugiego naczynia wlewamy 0,5 l mleka, wrzucamy margarynę, wsypujemy cukier zwykły i waniliowy oraz dodajemy kilka kropel aromatu (jeżeli korzystacie z obydwu, to po 4 krople z każdego wystarczą) i gotujemy. Kiedy mleko z rozpuszczoną margaryną i cukrem zacznie wrzeć, wlewamy zawartość pierwszego naczynia, zmniejszamy gaz do minimum i energicznie mieszamy do momentu, kiedy otrzymamy gęstą masę.Wcześniej formę wykładamy petitkami (1 warstwę czekoladą na zewnątrz), wykładamy masę i rozprowadzamy równomiernie, po czym nakładamy kolejną warstwę petitków (czekoladą na zewnątrz). Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny i ciasto gotowe!
Potrzebne przybory:
dwa głębokie naczynia, duża łyżka, forma
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Widow |