Składniki:
Filet z piersi kurczaka, kapusta pekińska, czerwona papryka, surowy ogórek, kukurydza z puszki, jogurt naturalny + 2 łyżki majonezu, sosy sałatkowe (1000 wysp + paprykowo-ziołowy), szczypta soli lub ewentualnie inne przyprawy, panierka Pikantny kurczak lub Chrupiący kurczak.
Jak przyrządzić?
Z filetów przygotować kotlety, ale nie rozbijać za mocno, żeby nie były za cienkie. Panierować w wybranej panierce i smażyć jak zwykłe kotlety. Kiedy przestygną, pokroić w kostki (ok. 1,5 cm). Kapustę pokroić lub porwać na kawałki, warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszać i lekko przyprawić (nie dawać zbyt dużo soli, żeby nie puściły za dużo soku) i wrzucić do miski. Na warzywa położyć pokrojone kawałki kurczaka i polać przygotowanym sosem (jogurt + majonez + sosy w proszku). Wierzch można posypać posiekaną pietruszką lub kolendrą.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, patelnia, miska
Uwagi:
Do zrobienia tej sałatki zainspirowała mnie sałatka słoneczna z Baalbeka, oni oczywiście nie zdradzą przepisu, więc sama wymyśliłam, ale wszyscy mówią, że ta jest porównywalna... i tańsza :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Anetta |