Składniki:
1 szkl. mąki, 2 jaja, 400 ml kefiru, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, puszka kukurydzy, puszka groszku konserwowego, 4 parówki, 1/2 papryki czerwonej, sól i pieprz, ser żółty do posypania.
Jak przyrządzić?
W średniej misce zmiksować kefir, jaja i olej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Do masy dodać kukurydzę, groszek, parówki pokrojone w plasterki (grubości ok. 1 cm) i paprykę pokrojoną w kostkę. Dokładnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką kłaść porcje ciasta (takie jak racuchy), smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek posypać startym żółtym serem. Podawać z keczupem.
Uwagi:
Super jako przekąska na gorąco!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agnieszka |