Składniki:
0,5 kg dyni, 4 duże ziemniaki, groszek mrożony, 4 duże polne pomidory (w zimie z puszki), natka pietruszki, 1 duża cebula, masło, śmietana.
Jak przyrządzić?
Dynię kroimy w dużą kostkę. Cebulę i ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Rozgrzewamy na patelni masło i wkładamy dynię, ziemniaki i cebulę. Dusimy około 10 minut. Przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach dokładamy rozgniecione pomidory i groszek. Całość gotujemy około 20 minut. Na koniec wlewamy śmietanę. Zupę posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Jak podawać?
Zupę można podawać z grzanką czosnkową.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Porcje | 10 |
Autor | Oleńka |