Składniki:
0,5 kg makaronu, 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 3-4 cebule, czosnek, koncentrat pomidorowy (najlepiej Kotlin), keczup, sól, pieprz, majeranek, trochę oleju.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju (żeby się nie kleił). Na patelni rozgrzać olej (margarynę), wrzucić drobno pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać mielone i rozdrobnić je na patelni. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Kiedy mielone się przesmaży, dodać koncentrat, keczup i trochę wody, tak żeby sos nie był za gęsty. Spróbować sos i doprawić go do smaku solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Na samym końcu dodać pół główki roztartego czosnku.
Potrzebne przybory:
wyciskarka do czosnku, garnek, patelnia
Jak podawać?
Podawać z tartym żółtym serem. Smacznego;)
Uwagi:
Najlepiej smakuje, kiedy sos się wymiesza z makaronem i chwilę poczeka, aż składniki się "przegryzą".
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | darka |