Nalewki przyrządza się na bazie owoców, korzeni, kwiatów i ziół. Receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Nalewki stosuje się także w medycynie naturalnej, pomagają w wielu dolegliwościach, np. na przeziębienie. Jeżeli mamy w swoich zapasach zamrożone, drylowane lub zawekowane w słoikach wiśnie, to jeszcze teraz możemy zrobić nalewkę wiśniową.
Składniki:
2,5 kg wiśni,
2 kg cukru,
0,5 l spirytusu,
0,5 l czystej wódki.
Jak przyrządzić?
Wiśnie myjemy, ¾ drylujemy, ¼ pozostawiamy z pestkami.
Owoce wkładamy do dużego szklanego słoja i zasypujemy cukrem.
Przykrywamy gazą lub ściereczką.
Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce, aż wiśnie puszczą sok i rozpuści się cukier.
Powstały sok cedzimy przez gazę do garnka.
Sok należy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Zimny sok mieszamy ze spirytusem.
Pozostawione wiśnie zalewamy wódką.
Przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy w ciemne miejsce na kilkanaście dni (2 do 3 tygodni ).
Następnie cedzimy wiśnie, a sok z wódką łączymy z sokiem ze spirytusem.
Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do czystych wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.
Nalewka musi dojrzewać minimum 2 miesiące.
Nasączone alkoholem wiśnie można wykorzystać do deserów.
Jak podawać?
Do deserów, ciast, do herbaty.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 55 zł |