Składniki:
3 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 2 koncentraty pomidorowe, oregano, bazylia, sól, ew. cukier, makaron rurki.
Jak przyrządzić?
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojony w plastry czosnek na rumiano (nie na czarno). Wyrzucamy czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko dusimy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy. Dodajemy oregano, a po 2-3 min bazylię. Doprawiamy do smaku solą. Gotujemy makaron i polewamy sosem.
Potrzebne przybory:
patelnia i garnek na makaron
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Ma wyjść gęsty, słodko-inny sos. Najsmaczniejsze jest, gdy zioła są świeże. Podajewmy wymieszane z makaronem. Można posypać parmezanem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | cxfdgs |