Kurczak zatopiony w pomidorach

Przepis kulinarny

Składniki:

Ćwiartka kurczaka, 2 pomidory, szklanka bulionu drobiowego, 1 por, pieprz, sól, papryka słodka, chili (odrobina), bazylia (najlepiej świeża), łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Kurczaka pokrojonego na części przyprawiamy (oprócz bazylii) i smażymy z obu stron. Przygotowujemy bulion. Kurczaka przekładamy wraz z tłuszczem ze smażenia do naczynia żaroodpornego i zalewamy połową porcji bulionu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i czekamy około 20 minut od momentu zagotowania się bulionu w naczyniu. Następnie dodajemy resztę bulionu i pokrojone w kostkę pomidory wraz z porem. Dusimy około pół godziny, w międzyczasie dodając pęk świeżej bazylii.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, patelnia

Jak podawać?

Danie można podawać z pieczonymi ziemniakami, ale najlepiej smakuje z tradycyjnymi z wody.

Uwagi:

Ja pod koniec duszenia ściągam przykrywkę z naczynia i włączam opiekacz na jakieś 7 minut. Wtedy skórka kurczaka jest chrupiąca i pomidory robią się też takie. Czasem posypuję kurczaka serem. Życzę smacznego:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt10 zł
AutorMagda_lena

Kurczak zatopiony w pomidorach: Podobne przepisy

Kurczak zatopiony w pomidorach: wypróbuj również

Powiązane Tematy