Składniki:
Ćwiartka kurczaka, 2 pomidory, szklanka bulionu drobiowego, 1 por, pieprz, sól, papryka słodka, chili (odrobina), bazylia (najlepiej świeża), łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Kurczaka pokrojonego na części przyprawiamy (oprócz bazylii) i smażymy z obu stron. Przygotowujemy bulion. Kurczaka przekładamy wraz z tłuszczem ze smażenia do naczynia żaroodpornego i zalewamy połową porcji bulionu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i czekamy około 20 minut od momentu zagotowania się bulionu w naczyniu. Następnie dodajemy resztę bulionu i pokrojone w kostkę pomidory wraz z porem. Dusimy około pół godziny, w międzyczasie dodając pęk świeżej bazylii.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, patelnia
Jak podawać?
Danie można podawać z pieczonymi ziemniakami, ale najlepiej smakuje z tradycyjnymi z wody.
Uwagi:
Ja pod koniec duszenia ściągam przykrywkę z naczynia i włączam opiekacz na jakieś 7 minut. Wtedy skórka kurczaka jest chrupiąca i pomidory robią się też takie. Czasem posypuję kurczaka serem. Życzę smacznego:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Magda_lena |