Składniki:
2 kg podgrzybków, 1 duża cebula lub 2 średnie, 1 duża śmietana 18% (400 ml), 2 jaja, tłuszcz do smażenia: masło, oliwa z oliwek, margaryna lub olej, sól, pieprz, papryka, majeranek, mąka, kostka rosołowa, natka pietruszki ew. koperek.
Jak przyrządzić?
Grzyby czyścimy ze ślimaków, trawek, szyszek, igieł... Nie moczymy i nie myjemy. Cebulę siekamy w kostkę (im drobniej, tym lepiej) i wrzucamy na tłuszcz. Chodzi o to, aby cebula nie spaliła się - ma być ni to zeszklona, ni to zarumieniona. Wrzucamy grzyby - gaz zmniejszamy do minimum. Dorzucamy kostkę rosołową, sól, pieprz i majeranek. Czekamy 30 min. Sos: Jajka i śmietanę rozrabiamy w osobnym naczyniu. Całość hartujemy - tzn. dolewamy odrobinę wywaru, aby uniknąć ścięcia śmietany.
Jak podawać?
Przyozdobić nacią pietruszki ew. koperkiem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | tomashm |