Składniki:
Makaron penne, śmietana duża 18%, 3 ząbki czosnku, średnia cebula, suszone oregano, suszona bazylia, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę, a za chwilę dorzucamy czosnek, również posiekany. Cebula musi się zeszklić, wtedy dolewamy całą śmietanę, stale mieszając. Po 3 min duszenia dosypujemy bazylię i oregano - dużo. Do gotowego sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia, mieszadło
Jak podawać?
Podawać od razu po przygotowaniu, nie odgrzewać.
Uwagi:
Sos musi zgęstnieć.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | pokoloko |