Składniki:
Śmietana, mały jogurt naturalny bez cukru, jajko, boczek wędzony, cebula, czosnek, pomidor, serek topiony - 1 trójkącik ziołowy, 1 szynkowy, bazylia, oregano, sól, pieprz, makaron spaghetti, ser do posypania (ja dodaję correggio).
Jak przyrządzić?
Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę. Śmietanę, jogurt i jajko łączymy, dodajemy wszystkich przypraw po troszku, zalewamy boczek i mieszamy. Dodajemy serek topiony i czekamy, aż się rozpuści, dodajemy wyciśnięty czosnek i sprawdzamy smak potrawy. Jeśli jest już wystarczająco przyprawiona, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor (wcześniej obrany ze skórki) i chwilę jeszcze pozostawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Makaron ugotowany al dente z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą bazylii wyjmujemy na talerz, zalewamy sosem i posypujemy serem, jeśli mamy świeżą bazylię, dekorujemy jej listkami.SMACZNEGO:)
Jak podawać?
Podajemy świeże i gorące z lampką wina:)Smacznego:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | agatka:) |