Składniki:
Ok. 3 kg ziemniaków, 1/2 kg mięsa wołowego lub pasek żeberek, 1 duża cebula, 1/2 szkl. mleka, sól, pieprz, majeranek do smaku.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Mięso pokroić na małe kawałki (zeberka oczywiście w paski) i podsmażyć na patelni. Cebulę zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać pół szklanki mleka, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 250 stopni. Blachę z ziemniaczaną masą włożyć do piekarnika na najniższą półkę na ok. 1,5 godz. Po tym czasie podnieść blachę wyżej i piec jeszcze 1,5 godz. nadal w tej samej temperaturze. W prodiżu: Wszystko jak wyżej z tym że piec w prodiżu i po godzinie wymieszać wszystko łyżką. Najlepszy jest prodiż z grzałką z góry i z dołu.
Jak podawać?
Jako dodatek sałatka z pomidorów z cebulą, ew. ogórków kiszonych. Mile widziana butelka schłodzonej polskiej czystej wódki dla poprawienia trawienia, zaostrzenia smaku i nadania miłej atmosfery :) Podawać na ciepło zaraz po upieczeniu. Jeśli zostanie (a wątpię), podsmażać na patelni - też pycha!
Uwagi:
Jeśli ktoś nie ma chęci trzeć ziemniaków na tarce, może to zrobić w zwykłej sokowirówce. Czas pieczenia jest oczywiście orientacyjny (w zależności od piekarnika czy prodiża). Ja piekę, tak jak pisałem, ok. 3 godz., tj. do zarumienienia się chrupiącej skórki. Ok. 1 godz. przed wyjęciem smaruję z wierzchu pędzelkiem w oleju. Skórka zrobi się wtedy chrupiąca. Palce lizać. Dajcie znać, jak Wam smakowało.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | bartoszko |