Składniki:
Pieczarki, jajka (zależy od liczby pieczarek), natka pietruszki, sól, pieprz do smaku, ciasto naleśnikowe.
Jak przyrządzić?
Myjemy pieczarki i oddzielamy ogonki od kapeluszy. Jajka gotujemy na twardo, ogonki pieczarek również gotujemy. Po wystygnięciu kroimy drobno jajka i ugotowane ogonki, natkę pietruszki i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej kolorowym). Przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze, które zanurzamy w cieście naleśnikowym (gęstszym niż do naleśników, żeby nie spływało) i smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na talerz i gotowe:)
Jak podawać?
Można podawać z różnego rodzaju sosami śmietanowymi lub same, bez niczego - też są pyszne:) Pieczarki możemy udekorować pokrojonymi w ósemki jajkami (którem np. nam zostaną) i natką pietruszki. Podajemy na liściu sałaty, ale niekoniecznie. Smacznego.
Uwagi:
Potrawa najlepiej smakuje na ciepło!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | agatka:) |