Składniki:
1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 1 szkl. surowego maku, 20 dag margaryny Kasi, 5 jajek, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy, szczypta soli, bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Miękką margarynę, żółtka, cukier i proszek utrzeć w makutrze na gładką, puszystą masę. Połączyć z aromatem, następnie dodać przesianą mąkę i mak. Dokładnie wymieszać. Lekko schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wymieszać delikatnie z masą. Prostokątną formę do pieczenia posmarować cienką warstwą masła i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto. Piec przez ok. 60 min w temperaturze 175 st. C. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, na kilka minut zostawić w nim ciasto. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | mikka |