Składniki:
Pierś kurczaka, 4-5 pieczarek, 2 cebule, 1 mała cukinia (można zastąpić zielonym ogórkiem), pół szklanki ryżu, przyprawy: vegeta, pieprz, tymianek.
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż na sypko. Pierś pokroić w drobną kostkę (1 x 1 cm), posypać vegetą i tymiankiem. Wymieszać, odstawić na 15 minut. W międzyczasie pokroić wszystkie składniki (pieczarki i cebulę w kostkę, cukinię w zapałkę. Podsmażyć na oleju kawałki kurczaka, po 5-8 minutach dodawać po kolei cebulę, pieczarki, cukinię i ugotowany ryż. Wymieszać i gotowe. Jeśli trzeba - doprawić na koniec podanymi wcześniej przyprawami.
Jak podawać?
Na wierzch można zetrzeć ser żółty, jeśli ktoś lubi.
Uwagi:
Próbowałam eksperymentować z innymi warzywami (marchewka w zapałkę, papryka, ogórek) - zawsze świetne. Koszt w zasadzie zależy od wielkości piersi drobiowej.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Agnieszka |