Składniki:
1,5 szklanki kaszy gryczanej (lub 2 torebki kaszy gryczanej błyskawicznej), 2 lub 3 kiełbaski typu śląska, myśliwska, grillowa, 1 mała marchewka, 1 cebula, 10-cm kawałek pora, 1/4 papryki (można więcej), 4 ogórki kiszone, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju, inne warzywa wg smaku lub zawartości lodówki, przyprawy: cząber, pieprz, tymianek, majeranek, kminek w proszku itd.
Jak przyrządzić?
Przygotować kaszę gryczaną - ugotować tę w torebkach, namoczyć i ugotować kaszę zwykłą. Osobiście prażę kaszę gryczaną niepaloną, co dodaje miłego smaku i skraca czas gotowania. Pokroić kiełbaski w kostkę (mniej niż 1 cm), wrzucić do garnka lub na patelnię i podsmażyć na łyżce oleju na średnim ogniu. Pokroić w kostkę marchew i cebulę, dorzucić do kiełbasy w pierwszych minutach smażenia. Dodać zioła. Pokroić por w talarki, paprykę w kostkę i dorzucić do kiełbasy pod koniec smażenia, kiedy kiełbasa jest już rumiana (chodzi tylko o lekkie podduszenie tych jarzyn). Pokroić w kostkę ogórki kiszone, dorzucić do zdjętego z ognia garnka lub patelni z kiełbasą. Potrzymać parę minut pod przykryciem. Dorzucić usmażoną kiełbasę z jarzynami do kaszy, dokładnie wymieszać. Można jeść od razu lub poczekać 2-3 godz., aż składniki przejdą smakiem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
2 garnki, w tym jeden spory (ok. 5 l), nóż, deska,łopatka do mieszania
Jak podawać?
Na ciepło. Jest to danie samo w sobie, zawierające mięso, kaszę i sałatkę w jednym :). Świetnie smakuje z kwaśnym mlekiem. Można też jeść je na chłodno, byle nie prosto z lodówki.
Uwagi:
Proste i pozywne danie z serii "resztki z lodówki", idealne dla studentów oraz osób pragmatycznych. Jest zintegrowanym polskim posiłkiem podanym w postaci "wszystko w jednym kotle"
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Feeria |