Składniki:
Przyprawa do gyrosa, 2 piersi kurczaka (mogą być indycze), 2 czerwone cebule, ogórki korniszony, papryka czerwona, kukurydza, kapusta pekińska, keczup, majonez, troszkę warzywka, czosnku, papryki słodkiej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Doprawione solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem piersi kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć do białości. Przyprawę gyros rozpuścić w 1/2 szkl. wody i wlać do kurczaka. Smażyć na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone kostki mięsa wsypać do miski. Na to ułożyć warstwę pokrojonej w talarki cebuli. Polać to warstwą keczupu. Następnie położyć na to warstwę korniszonów pokrojonych w półtalarki. Znowu warstwa keczupu. Nastepnie warstwa papryki czerwonej (pokrojonej w kostkę). Warstwa majonezu. Warstwa kukurydzy. Warstwa kapusty pekińskiej delikatnie przyprawionej warzywkiem i na koniec warstwa keczupu. Odstawić do lodówki i nazajutrz wszystko razem wymieszać.
Uwagi:
Nie nalezy przesadzać z tymi warstwami keczupu i majonezu, cała powierzchnia miski nie musi być przykryta. Piersi doprawiamy według własnego uznania. Sałatka jest wyśmienita następnego dnia, po wymieszaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | pati |