Składniki:
Makaron świderki - paczka, farsz klopsowy (taki na mielone) lub mielone mięso wieprzowe - ok. 1 kg, pieczarki - ok. 0,5 kg lub więcej, ser żółty - 30 dag, keczup - średni słoiczek.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować wg przepisu. Mięso doprawić wg uznania solą, pieprzem, dodać jajko. Pieczarki opłukać, pokroić niezbyt drobno, sparzyć. Następnie dusić na patelni, aż odparują sok. Przygotować naczynie żaroodporne. Wlać nieco oleju lub roztopiony inny tłuszcz. Na dnie naczynia ułożyć część ugotowanego makaronu, tak aby dno było zakryte, następnie przygotowane mięso, na to uduszone pieczarki i znów warstwę makaronu. Tak przygotowaną zapiekankę włożyć do piekarnika na godzinę, piec w temp. ok. 180 stopni. Ok. 10-15 minut przed upływem czasu pieczenia posypać zapiekankę startym serem i na wierzch nałożyć keczup.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne
Jak podawać?
Ze świeżym pieczywem.
Uwagi:
Ser lepiej dodać przed końcem pieczenia, ponieważ będzie miał wtedy ciągliwą konsystencję. Keczup możemy też dodawać już po nałożeniu gotowej zapiekanki na talerze.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Kleopatra |