Składniki:
Kapusta pekińska (1 szt.), por (1 szt.), pieczarki (10 szt.), jajka (4 szt.), kukurydza konserwowa (1 puszka), majonez (1 słoik), sól, pieprz (według uznania).
Jak przyrządzić?
Kapustę pekińską pokroić na możliwie nacieńsze kawałki. Jajka ugotować na twardo, następnie pokroić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Następnie delikatnie podsmażyć na oliwie. Pora posiekać, najlepiej w krążki, ale cienkie. Kukurydzę odsączyć. Następnie wszystkie składniki (gotowe i pokrojone) wymieszać razem w dużym naczyniu. Dodać do smaku pieprz i sól. Następnie dodać majonez, wszystko starannie wymieszać. Najlepiej odstawić na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce.
Potrzebne przybory:
ostry nóż, duża miska, łyżka, sitko (do kukurydzy)
Jak podawać?
Najlepiej podawać lekko schłodzoną w salaterce. Ładnie wygląda udekorowana. Można też podawać w porcjach na telarzu.
Uwagi:
Pieczarki podsmażyć z dodatkiem odrobiny vegety. Jajka najlepiej pokroić w niezbyt małe kawałki, ponieważ po wymieszaniu wszystkich składników rozpadną się i nie będzie ich widać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | malgosia88 |