Składniki:
Buraki starte na tarce, kostka rosołowa bądź wywar na prawdziwej kostce z kurczaka, ziemniaki, fasola szpragowa bądź zwykła, można dodać jeszcze własne składniki w zależności kto co lubi, pietruszka świeża bądź suszona. Przyprawy: vegeta, maggi, pieprz, sól, inne dowolne, mąka do zaklepki, śmietana do zaklepki.
Jak przyrządzić?
Gotujemy buraki lub używamy gotowych w słoiczkach domowej roboty bądż kupionych w sklepie, są już ugotowane i starte na tarce o dużych oczkach. Gotujemy wodę (ilość zależy od tego, ile kto chce barszczu), wrzucamy dwie kostki rosołowe bądź gotujemy wywar na kości z kurczaka. Po zagotowaniu dodajemy buraki ugotowane i starte, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę (takie w zupie są najlepsze), dodajemy do zupy, dodajemy fasolkę szparagową i zwykłą czerwoną bądź białą, dodajemy pietruszkę i gotujemy, aż fasola i ziemniaki zmiękną. Po ugotowaniu można zrobić zaklępkę, ale nie za dużo, nie żeby zagęścić, tylko żeby troszkę zabielić. Dodajemy przyprawy i przepyszny barszcz gotowy.
Potrzebne przybory:
garnek do gotowania, tarka do buraków, noż do obierania i krojenia, kubek i mikser do zaklepki i łyżka do jedzenia
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | patii |