Składniki:
750 g jabłek, 1-2 łyżeczki cynamonu, 125 g miękkiego masła, 125 g + 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 185 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek naciąć wzdłuż i oprószyć łyżką cynamonu. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka i śmietanę dobrze utrzeć. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek. Placek piec na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika. Upieczony placek posypać 2 łyżkami cynamonu wymieszanymi z 3 łyżkami cukru.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Ela |